preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Pehlin" Rijeka

Login
Kalendar
« Veljača 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
Prikazani događaji

MZO

AZOO

Suradnici u učenju

CARNet Loomen

EMA e-Škole

AZOO stručni skupovi

Grad Rijeka

 

Međunarodna suradnja škola

Surfaj sigurnije

Centar za sigurniji internet

Netica.hr - nauči sve o internetu

Red Button

 

Europe Code Week

 

Besplatna aplikacija za učenje stranih jezika

Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 9. 2013.

Ukupno: 265305
 
Weather by Freemeteo.com
Office 365 za škole

OŠ "PEHLIN" VIRTUALNA KNJIŽNICA

Upisi.hr

CARNet e-Laboratorij

Edutorij

 

 

Nacionalni portal za učenje na daljinu

Portal za škole

CARNet Meduza - višemedijski sadržaji

eLEKTIRE

HRlektire

 

Godina čitanja
Danka Jergović / datum: 2. 2. 2021. 12:09

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja pod sloganom Čitajmo da ne ostanemo bez riječiU ovoj eri pandemije i nemogućnosti održavanja mnogobrojnih kulturnih manifestacija, upravo se čitanju treba dati i posvetiti još veća važnost. 


[OPŠIRNIJE]Nova knjiga u knjižnici - Josip Cvenić: Čvrsto drži joystick!
Danka Jergović / datum: 26. 1. 2021. 12:36

"1986. u Černobilju je došlo do kvara u atomskoj centrali. Bila je to velika nesreća, i ne samo za taj kraj, jer se smrtonosno radioaktivno zračenje počelo širiti svijetom. Opasni oblak nadvio se i nad Švedsku, u kojoj se u to vrijeme našao i glavni junak romana dječak Nino. Upravo taj događaj motivirao je književnika da se u svom romanu približi dječaku, koji se uskoro našao i u bolnici. Nino se sprijateljio i s ostalim mladim bolesnicima. Cijeli smisao ove priče nalazi se u metafori računalne igre Lucky star, koja je                 zapravo metafora teške bolesti... " (Branko Pilaš)


[OPŠIRNIJE]In memoriam Mladen Kušec
Danka Jergović / datum: 4. 11. 2020. 08:33

In memoriam Mladen Kušec (24.veljače 1938.  – 2. studenoga 2020.)

Ne znamo ima li  neke simbolike u tome što nas je naš poznati novinar i književnik Mladen Kušec napustio baš na Dušni dan, ali sigurno znamo da ćemo ga se  rado sjećati. Imamo i po čemu. On je obilježio mnoga djetinjstva svojim  radijskim i TV emisijama za djecu i mlade - Tonkica Palonkica, frrr..., Patuljci pojma nemaju, Hihotići i Bijela vrana,  mnogobrojnim susretima s djecom,  a i dalje će živjeti u svojim prekrasnim stihovima namijenjenima baš djeci. Drago nam je da  smo i mi imali 


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige 2020.
Danka Jergović / datum: 15. 10. 2020. 13:22

Dragi učenici!

Mjesec hrvatske knjige (15. listopada do 15. studenoga) ovu godinu održava se pod motom Razlistaj se!, a sve u povodu 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje.

Novonastaloj situaciji prilagođen je i Nacionalni kviz za poticanje čitanja, koji se do 23. listopada održava pod nazivom „Istraživači planeta Z“. Za razliku od prethodnih godina, djeca za rješavanje kviza ne moraju pročitati tri knjige, već proučiti i istražiti mrežne poveznice koje se kriju u svakom pitanju. Ponuđene su provjerene, kvalitetne izvore informacija na internetu: mrežne stranice nacionalnih parkova i parkova prirode, online enciklopedije, mrežne stranice muzeja, instituta… Nagrade su... (v. Opširnije)

 


[OPŠIRNIJE]Dan Hrvatskog sabora
Danka Jergović / datum: 7. 10. 2020. 13:20

8. listopada - Dan Hrvatskog sabora

 

 

Dan Hrvatskog sabora obilježava se 8. listopada, Toga je dana 1991. godine Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

 


[OPŠIRNIJE]Hrvatski olimpijski dan
Danka Jergović / datum: 9. 9. 2020. 13:17

10. rujna  - Hrvatski olimpijski dan 

   

Hrvatski olimpijski dan poznat pod skraćenim nazivom HOD, posvećen datumu utemeljenja HOO-a, 10. rujna, danas je opće prihvaćena manifestacija koja promiče važnost bavljenja sportskom aktivnošću, olimpijska načela izvrsnosti u svakom području, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja. Programom se jednako potiču pojedinci i skupine, sportske zajednice i udruge, škole i učilišta, vrtići, jedinice lokalne i područne samouprave, društva sportske rekreacije i drugi. 


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan pismenosti
Danka Jergović / datum: 8. 9. 2020. 12:55

8. rujna  - Međunarodni dan pismenosti      

 

Međunarodni dan pismenosti obilježava se 8. rujna svake godine, a utemeljio ga je UNESCO davne 1967. s ciljem promoviranja važnosti učenja i pismenosti, ali i osvješćivanja javnosti o problemu nepismenosti koji još uvijek pogađa veliki dio svjetskog stanovništva. Podatci s posljednjega popisa stanovništva pokazuju da je danas u Republici Hrvatskoj manje od 1 % nepismenih osoba starijih od 10 godina. No, ovdje se većinom radi o vještinama čitanja i pisanja, ali je jasno da je za život u današnjim suvremenim društvima potrebno mnogo više, što se odražava i u širenju pojmova pismenosti na druga područja. 

 


[OPŠIRNIJE]Dan hrvatske knjige i Svjetski dan knjige
Danka Jergović / datum: 21. 4. 2020. 18:52

Dan hrvatske knjige obilježava se 22. travnja, odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine,  a u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu,  prvi umjetnički ep hrvatske književnosti ispjevan na hrvatskom jeziku. (O Maruliću ćete učiti u srednjoj školi.)

Dana 23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. (I oni vas „čekaju“ u srednjoj školi.)
(v. Opširnije)


[OPŠIRNIJE]Dan dječje knjige uz Maloga princa
Danka Jergović / datum: 2. 4. 2020. 07:58

 

Danas, 2. travnja,  obilježava se Međunarodni dan dječje knjige.  Taj je datum izabran baš zbog toga jer se na taj dana rodio H. C. Andersen, veliki danski i svjetski poznati pisac bajki (Ružno pače, Mala sirena, Carevo novo ruho itd.).

S obzirom na to da nema onoga tko nije bar jednu njegovu bajku pročitao, čuo, predlažem vam, a i vašim roditeljima Maloga princa Antoinea de Sainta-Exuperyja.

(v. Opširnije!)


[OPŠIRNIJE]Književni susret s Melitom Rundek
Danka Jergović / datum: 25. 10. 2019. 10:03

„Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga, nastoji na državnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima. Ovogodišnja je manifestacija posvećena glazbi, a moto je U ritmu čitanja!“ 

Mi smo „ u ritmu čitanja“ bili s našom poznatom spisateljicom Melitom Rundek.

Melita Rundek je književnica čija se djela nalaze u popisu lektire i čija djela učenici rado čitaju. Na susretu s književnicom bili su učenici 6. razreda i profesorice Sanja Fajka i Renata Barković. Učenicima je djelo Psima ulaz zabranjen bilo upravo za lektiru te je time njihovo oduševljenje bilo još i veće. Neki su izjavili da im je upravo to dosad najljepša knjiga koju su  pročitali. Uz razgovor o djelima, odrastanju, književnosti, piscima vrijeme nam je prošlo jako brzo. 

 

 

 

 

 

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju